afto to ekanes sto roadster? an nai exeis foto kai pio post dixni pos xilonoume ta tablo tou roadster?
Επειδή δεν άντεχα να βλέπω αυτό το γκρι εσωτερικό στο smartaki μου, αποφάσισα να δράσω.
Ξηλώθηκε το ταμπλό λοιπον (φωτο της διαδικασίας δεν βάζω αφού υπάρχει ήδη αντίστοιχο θέμα) και τα πλαινά panels στις πόρτες, όλα δηλαδή τα σημεία που έχουν ταπετσαρία εκτός από τα καθίσματα.
Η σύζυγος έχει προτίμηση στο πορτοκαλί χρώμα για το εσωτερικό (και ποιός είμαι εγώ να της χαλάσω χατήρι) οπότε πήρα 3m συνθετικό δέρμα χρώματος πορτοκαλί φυσικά.
Το ταμπλό μου πήρε ένα απόγευμα, καθώς η βενζινόκολα χρειάζεται κάμποσο χρόνο να στεγνώσει πριν φέρεις σε επαφή τις δύο επιφάνειες (δερματίνη & ταμπλό) και επειδή ήθελα η επένδυση να είναι μονοκόμματη χωρίς ραφές, πήρε λίγο χρόνο να κάνω σωστά τις καμπύλες χωρίς να τσακίζει η επένδυση.
Η παλιά ταπετσαρία δεν βγήκε, απλά κολλήθηκε η νέα επάνω της.
Με ράψιμο δεν έχω ιδιαίτερες σχέσεις, γι΄ αυτό και αποφάσισα να τα περάσω μονοκόμματα. Για τον λόγο αυτό έκανα και περισσότερη ώρα να τα τοποθετήσω, αφού το ταμπλό έχει αρκετές καμπύλες και γυρίσματα.
Στο μέρος του ταμπλό που βλέπει προς το παρμπρίζ, με ένα πλατύ κατσαβίδι ανασήκωσα το πλαστικό που ακουμπάει πάνω στην παλιά ταπετσαρία και έτσι δημιουργήθηκε ένα κενό μέσα στο οποίο πέρασα μέσα την νέα επένδυση. Αν και η πίεση του πλαστικού αρκεί για να το κρατήσει στη θέση του, έβαλα και εκεί κόλλα για να μην έχω προβλήματα με διαστολές λόγω της θερμοκρασίας.
Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως, δηλαδή η κόλλα να απλωθεί σε όλες τις επιφάνειες που θα καλυφθούν αλλιώς η επένδυση μπορει να φουσκώσει με τη ζέστη και θα φαίνεται πολύ άσχημα.
Προσοχή θέλει επίσης και κατά την διάρκεια της συγκόλλησης, αφού με την βενζινόκολλα όταν έρθουν σε επαφή οι δύο επιφάνειες θα κολλήσουν άμεσα και δεν αφήνουν χρόνο για επιδιορθώσεις. Κοινώς ισχύει το ρητό "δέκα μέτρα, μία κόβε".
Η δερματίνη κόστισε 10€ το μέτρο και είναι σε διαστάσεις 1,4 μέτρα πλάτος επί όσο μήκος θέλεις. Τα 3 μέτρα μου πήγαν 30€. Λόγω δοκιμών στην αρχή σχεδόν την χρησιμοποίησα όλη, αλλά απ' ότι διαπίστωσα, με 2 μέτρα κάνεις τη δουλειά σου και έχεις και περίσσευμα.
Η βενζινόκολα 1 κιλό έκανε 4,5€ και φυσικά χρειάζεται και ένα πινέλο για να την απλώνεις.
Με τη θερμοκρασία δεν υπάρχει πρόβλημα απ' όσο γνωρίξω. Αν κολλήσει σωστά η βενζινόκολλα, τότε πρακτικά δεν ξεκολλάει. Βέβαια, δεν κάνει κακό να μπαίνει ένα προστατευτικό για τον ήλιο στο παρμπριζ, και ομοίως ζελατίνες στα τζάμια.
Δέρμα μπορούσα να βάλω και πιθανώς να πετύχαινα και καλύτερο αποτέλεσμα αφού είναι πιο χοντρό από τη δερματίνη και δεν τσακίζει τόσο εύκολα. Λογικά όμως θα χρειαζόμουν ραφές για τις καμπύλες.
Τα δέρματα κοστίζουν περιπου 40€ το μέτρο, με τη διαφορά ότι δεν έρχονται σε στανταρ διαστάσεις αλλά σε πολύ μεγάλα κομμάτια με κάπως ακαθόριστο σχήμα στις άκρες. Δεν είναι πρόβλημα γιατί έτσι και αλλιώς κόβεις "πατρόν" για το κομμάτι που θέλεις βάζοντας πάνω στο δέρμα το πλαστικό (πχ ταμπλό) και μαρκάρεις το περίγραμμα αφήνοντας και λίγο επιπλέον.
Αφού θα μπει το post στο do-it-yourself να πω ότι τα πλαινά panels στις πόρτες αφαιρούνται πολύ εύκολα.
Ξεβιδώνουμε κατ' αρχή τις 4 βίδες που κρατάνε τις αποθηκευτικές τσέπες στην πόρτα και στη συνέχεια τις δύο βίδες από την εσωτερική χειρολαβή.
Τραβάμε το panel προς τα έξω από το πάνω του μέρος μέχρι να ξεκουμπώσει από την πόρτα και με προσοχή συνεχίζουμε γύρω γύρω μέχρι να βγούν όλα τα κουμπώματα.
Να προσθέσω τέλος ότι δεν θα πρότεινα να χρησιμοποιηθεί η δερματίνη (τουλάχιστον η συγκεκριμένη) στα καθίσματα καθώς είναι αρκετά μαλακή και σίγουρα θα ξεχειλώσει και πιθανώς και να σκιστεί.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Τελευταία επεξεργασία από Lgeor; 03-04-2007 στις 19:27
afto to ekanes sto roadster? an nai exeis foto kai pio post dixni pos xilonoume ta tablo tou roadster?
καμια φωτο με το αποτελεσμα προεδρε?
ΥΓ.ακριβως με το ιδιο τροπο περασα στο f2 τα γκρι πλαινα στο μπαρμπριζ και το πλαστικο που βρισκεται ο καθρεπτης
ΑΝ ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ..
Ενας φωτογραφος...
Παιδιά η παραπάνω "βελτίωση" αφορά σε Smart Fortwo...
απλως τον τροπο postαρισα
Ενας φωτογραφος...
Ωραίος
metraei
τελικα μετραγε η κατασκευη???φωτο δεν ειδα...σκεφτομαι να το κανω και εγω...
Υπάρχου 1 χρήστες που βλέπουν αυτό το θέμα. (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
Σελιδοδείκτες