PDA

Εμφάνιση Πλήρους Έκδοσης : ΤΟΥΡΜΠΙΝΑ...DEAD???



gavanos
08-08-2004, 03:42
Σήμερα μου έτυχε κάτι πολύ παράξενο...Ενώ πήγαινα στην Εθνική (κηφισό) προς Πειραιά, ένιωσα κάτι παράξενο στο αυτοκίνητο, σαν να έκοβε ταχύτητα, σαν να έχανε δύναμη. Επειδή είχα A/C σε λειτουργία, δεν έδωσα σημασία, και θεώρησα ότι όπως ήμουνα στον νέο κυκλικό κόμβο, το αυτοκίνητο έκοβε ταχύτητα (δεν μου έχει ξανασυμβεί, αλλά ξέρω ότι έχει συμβεί σε άλλους σε μεγάλες στροφές). Έκλεισα το A/C και δεν μου φάνηκε τίποτα παράξενο. Μετά από μισή ώρα περίπου, και ενώ επέστρεφα, πάλι από κηφισσό το βράδυ, παρατήρησα ότι σε 2-3 αλλαγές μου άρεσε πολύ ο ήχος της σκάστρας. Έκανε πολύ πιο ωραίο ήχο, πιο "γεμάτο". Ξαφνικά το αυτοκίνητο έχασε τελείως δύναμη, δεν ανέβαζε με τίποτα στροφές, δεν επιτάχυνε με τίποτα. Έφτασα στο σημείο από 6η να αναγκαστώ να πηγαίνω με 4η και 4000rpm περίπου. Τερμάτιζα το γκάζι αλλά με τίποτα δεν ξεπερνούσα τα 80. Η πίεση maximum στο -0.2 έως το 0. Με τίποτα παραπάνω. Ακόμα και όταν σταματούσα, το αυτοκίνητο ξεκινούσε πολύ αργά. Σαν κάποιος να είχε "αποσυνδέσει" την τουρμπίνα.

Φτάνω σπίτι, ανολιγω μηχανή μήπως και είχε φύγει τίποτα από τη θέση του, αλλά τίποτα παράξενο. ΄Κανένα σωληνάκι δεν έδειχνε να έχει φύγει από τη θέση του, και ο ήχος της μηχανής ήταν normal. Καμία ιδέα? Το κακό είναι ότι θα πρέπει να περιμένω μέχρι τη Δευτέρα για να δω τι έχει συμβεί... :cry:

gavanos
09-08-2004, 13:21
Σημερα θα το πάω στη Microcar. Για να δούμε τι θα δούμε... :roll:

diinekis
09-08-2004, 13:26
Εύχομαι ...... καλά μαντάτα ή τουλάχιστον όχι πολύ κακά :) :)

gavanos
10-08-2004, 16:17
Τα μαντάτα δεν -πρέπει να- είναι πολύ κακά. Στην αρχή ο Χρήστος δοκίμασε το αυτοκίνητο και επιστρέφοντας μου είπε ότι ανέβαζε πίεση 1.0-1.1 :shock: . Ενώ μέχρι την ώρα που του το πήγα η πίεση δεν ανέβαινε πάνω από την ένδειξη "0". Τελικά αυτό που φταίει είναι μάλλον μια ελαττωματική φούσκα στο wastegate, η οποία επιτρέπει στην πίεση να ανέβει περισσότερο, (για αυτό και η σκάστρα μου είχε πολύ πιο γεμάτο ήχο). Μόλις όμως η πίεση ξεπερνάει την κανονική τιμή (0.8-0.9 περίπου) για κάποιο χρονικό διάστημα άνω των 1-2sec, τότε "πετάει" μια βαλβίδα. Και τότε το αυτοκίνητο δεν έχει καθόλου πίεση. Η βαλβίδα αυτή επανέρχεται απλώς με το να βγάλεις και να βάλεις ένα βυσματάκι που βρίσκεται στο χώρο του κινητήρα, και τότε όλα πάλι ok, αλλά πρεπει να προσέχεις να μην ανεβάζεις πίεση σε "απαγορευμένα" επίπεδα.

Φυσικά αυτό είναι μια προσωρινή λύση, μέχρι την αντικατάσταση του ελαττωματικού εξαρτήματος, η οποία θα γίνει αύριο αν όλα πάνε καλά.

Ένα ΜΠΡΑΒΟ πάντως στην microcar για την γρήγορη διάγνωση. Πολύ σημαντικό να ξέρεις τι έχει το μωρό σου... :wink:

jos
10-08-2004, 23:00
Αντε Λευτέρη την γλύτωσες πάλι.... εγώ νόμιζα ότι η τοθρμπίνα σου σε είχε φτύσει....

gavanos
11-08-2004, 00:36
Κοίτα, κι εγώ το ίδιο ελπίζω να ισχύει. Να μην τα έχει φτύσει. Θα το δούμε αύριο στο "λύσιμο"... :roll:

gavanos
11-08-2004, 23:56
Τελικά δεν ήταν τίποτα σοβαρό. Απλά μια προβληματική βαλβίδα. Εντοπίστηκε σε λιγότερο από 15' και αλλάχτηκε. Αυτό ήταν όλο. Όλα είναι super...!

Kai πάλι ένα μπράβο στην Microcar για την πολύ καλή δουλειά!
Thanks guys... |cla^

Achillius
09-08-2010, 21:55
παιδια καλησπερα!ημουν σημερα στην εθνικη οδο κ πηγαινα με 100 χλμ, ολα καλα το αμαξακι πηγαινε μια χαρα μεχρι που εφτασα στα διοδια της αττικης οδου, πληρωνω κ με το που παω να ξεκινησω το smartaki δεν τραβαγε, πηγαινε μεχρι 80 χλμ με τερμα το γκαζι. αναγκάστηκα να βαλω σειριακο γιατι στο αυτοματο αλλαζε ταχυτητα στις 4000 στροφες. καμια ιδεα για το τι μπορει να επαθε ο smartakos μου?:((

kostastnt
09-08-2010, 22:33
Κάτι τέτοιο έπαθα κι εγώ... Ακόμα δεν ασχολήθηκα γιατί είμαι διακοπές...

duke21gr
10-08-2010, 09:37
μια εξήγηση είναι να έχει φύγει κάποιο κολάρο απο την τουρμπίνα. Έλεγξε τα αν είναι ολα στη θεση τους και μετά πας σε κάποιο συνεργείο να ελέγξεις wastegate και οτι άλλο μπορεί να συμβαίνει.

TYMHS
10-08-2010, 10:13
Λοιπόν εδω και αρκετό καιρό μου κάνει κι εμένα κάτι ανάλογο. Εκει που πηγαίνει κανονικά και ενώ είμαι περίπου στις 3000 rpm (αφου το έχω ζορίσει λίγο) σαν να νεκρώνει το γκάζι. Στις 2,500 με 3,500 rpm που κανονικά τραβάει και πιο πολύ είναι ψόφιο και πρέπει να πατήσω πιο πολύ το γκάζι για να ακούσει. Επίσης ενω κανονικά ακούω γύρω στις 3,000 το σφύρηγμα της τουρμπίνας μετά αυτήν την "απώλεια" την τουρμπίνα την ακούω μετά τις 3,500 οπότε και ξαναπαίρνει το αυτοκίνητο. Το πήγα μια συνεργείο, το έβαλε στον εγκέφαλο τίποτα. Καθάρισε πεταλούδα γκαζιού επίσης τίποτα. Για τουρμπίνα δεν έκανε κάτι οπότε μήπως να του πω να το ψάξει; Επίσης όταν το πήρε αυτός μου είπε ότι δεν παρατήρησε κάτι!! Αααχχχ ο γέρος μου άρχισε να έχει γεροντοπονίδια μάλλον!

Achillius
10-08-2010, 14:58
Σήμερα το πρωί το πήγα στο συνεργείο κ σε λίγο θα ξέρω τι έχει ακριβώς. Πάντως ο μάστορας μου είπε οτι μπορεί να είναι η βαλβίδα του turbo. Το πρωί πάντως οταν ξεκίνησα για να πάω στο μάστορα δεν τράβαγε καθόλου ειδικά σε ανηφορικό δρόμο.

kostastnt
10-08-2010, 16:13
Όταν λέμε βαλβίδα του turbo ποιό κομμάτι είναι αυτό? η wastegate ή κάτι άλλο?

Achillius
10-08-2010, 21:43
Τελικά όλα καλά με το smartaki, είχαν φθαρεί κάποια σωληνάκια του turbo, έτσι μου είπε ο μάστορας. Μικρό το κακό ευτυχώς!

Achillius
10-08-2010, 23:06
Όσο για τη βαλβίδα επειδή δεν τα πολυξέρω αυτά δε ρώτησα τι ακριβώς εννοούσε!

kostastnt
11-08-2010, 22:45
Άρα λογικά αλλάχτηκαν τα σωληνάκια, έτσι? Πόσο πήγε το μαλλί σαν ανταλλακτικό? Όχι εργατικά και τέτοια...

djvolis
12-08-2010, 14:00
η τουρμποβαλβιδα ειναι απο τα πιο κοινα προβληματα (φτηνο ανταλλακτικο) ειδικα σε αμαξια με προγραμμα (ειναι το πραγματακι πανω στο τικ)

mrgadman
12-08-2010, 14:58
μπορει καποιος να ανεβασει φωτο που ακριβως βρισκεται?

Achillius
12-08-2010, 15:10
Είχαν κοπεί τα σωληνάκια κ μου τα άλλαξε, 50Ε μου πήρε με την εργασία μέσα.

sparasta
12-08-2010, 23:28
Εμένα μου παρουσίασε το εξής πρόβλημα.... Την ώρα που ταξιδεύω ανάβει η ένδειξη του esp και το γκάζι νεκρώνει. Αφού το ακινητοποιήσω η μηχανή ακούγεται σαν να μαρσάρει (ελάχιστα). Σβήνω την μηχανή και ξαναβάζω μπρος και όλα είναι οκ μέχρι να μου το ξανακάνει. Το έχει κάνει και σε κανέναν άλλο;

kostastnt
13-08-2010, 23:27
Ερώτηση: Αυτή εδώ είναι η τουρμποβαλβίδα?http://shop.wellsmart.co.uk/ekmps/shops/wellsmartltd/images/turbo-cycle-valve-waste-gate-519-p.jpg

http://shop.wellsmart.co.uk/turbo-cycle-valve-waste-gate-519-p.asp

djvolis
14-08-2010, 12:29
Yeap!!

sparasta
14-08-2010, 13:59
Πιθανόν και το πρόβλημα στο δικό μου να οφείλεται σε αυτό;

kostastnt
14-08-2010, 23:09
Σε εμένα δεν φαίνεται τι γράφεις!

Τρίτη πρωί ελπίζω να είναι ανοιχτά η ταστα να πάω να τα αλλάξω αυτά... Μετά λες να το ξαναβάλω το πρόγραμμα?

gavanos
15-08-2010, 23:47
Σε εμένα δεν φαίνεται τι γράφεις!

Κώστα τώρα διαβάζονται? :-/

kostastnt
16-08-2010, 08:32
Ναι :)

Ο Στέφανος είπε ότι το έγραψε από iphone... Κάτι παίζει με τις κωδικοσελίδες...